Waarom is dat nodig?
Een wortelkanaalbehandeling (ook wel zenuwkanaalbehandeling genoemd) wordt meestal uitgevoerd om kiespijn te verhelpen of te voorkomen.
Wat als we dat niet doen?
Dan loopt u het risico kiespijn te krijgen. Daarnaast kan het kaakbot gaan ontsteken en verdwijnen, waardoor de kies/tand los kan gaan staan of uitvallen. Alternatief voor de wortelkanaalbehandeling is het verwijderen van de tand.
Hoe gaat dat?
Als het nodig is wordt er eerst verdoofd, waarna de tand met een boortje wordt opengemaakt. De dode of ontstoken zenuw wordt verwijderd. De ruimte waar de zenuw in zat, het zenuwkanaal, wordt dan schoongemaakt met instrumenten en ontsmettende middelen. Vervolgens worden het kanaal en het gaatje gevuld. Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van een rubber lapje over de kies heen, en worden er enkele röntgenfoto’s gemaakt.
Is het een vervelende behandeling?
De wortelkanaalbehandeling heeft een slechte naam, maar vrijwel altijd is deze behandeling gevoelloos uit te voeren, soms zelfs zonder verdoving. Soms komt er pijn na de behandeling voor, die met paracetamol goed is te onderdrukken. Deze pijn neemt na drie dagen af. De behandeling kan lang duren en kan soms niet in één keer afgemaakt worden. In dat geval is een vervolgbehandeling noodzakelijk.
Gaat het altijd goed?
Elke behandeling kent risico’s en mogelijke complicaties, ook de wortelkanaalbehandeling. Bij deze behandeling bestaat er een kleine kans dat de tand (onherstelbaar) beschadigd raakt, of dat er een deel van een instrument in de tand afbreekt. Soms is het dan nodig een vervolgbehandeling uit te voeren, eventueel uitgevoerd door een specialist op het gebied van wortelkanaalbehandelingen.
In de periode na het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling zullen er röntgenfoto’s genomen worden om het genezingsproces te beoordelen. Dit is belangrijk want helaas levert niet elke wortelkanaalbehandeling volledige genezing op. Omdat het een gecompliceerde behandeling betreft, kan het zijn dat de behandeling niet optimaal is uit te voeren, of dat er last blijft bestaan. Een enkele maal komt het voor dat daarom verdere behandeling nodig is.
Hoe lang gaat de wortelkanaalvulling mee?
Als er genezing is opgetreden, zeer lang. Het kan echter wel voorkomen dat een kies/tand zo verzwakt dat het verstandig is een kroon te plaatsen. Dit is vaak het geval na ongeveer een jaar.