Waarom is een frameprothese nodig?
Om de tanden en/of kiezen die verloren zijn gegaan te vervangen.
Wat als we dat niet doen?
Door het verliezen van tanden of kiezen neemt het kauwvermogen af. Ook zullen de kiezen die naast of tegenover de getrokken kiezen staan gewoonlijk van positie gaan veranderen. Daardoor gaat het gebit er ‘rommelig’ uitzien en kunnen latere behandelingen aan deze kiezen moeilijker uitvoerbaar worden. Een frame kan deze problemen oplossen of voorkomen.
Als alternatieven voor een frame kunt u bijvoorbeeld denken aan een partiële plaatprothese of aan implantaten. Alternatieven zijn al met u besproken, maar mocht u daar meer informatie over willen hebben neem dan contact met ons op.
Hoe gaat dat?
Het maken van een frame bestaat uit meerdere stappen, waarbij er onder andere afdrukken van de tanden en kiezen gemaakt worden, metingen uitgevoerd worden en het frame gepast wordt. Hiervoor zijn meerdere afspraken nodig. Pas als de tandarts en u tevreden zijn over het uiterlijk van het frame wordt het werkstuk afgemaakt.
Is het een vervelende behandeling?
Nee. Soms is het noodzakelijk dat er in de tanden kleine holletjes geslepen worden, maar ook dat is niet pijnlijk.
Gaat het altijd goed?
Zeker als het uw eerste frameprothese betreft zult u er rekening mee moeten houden dat het tijd kost voor u goed met het frame overweg kunt. De eerste weken is het dragen van een frame onwennig en kunnen spraak en kauwen verstoord zijn. Ook kan het frame te strak zitten waardoor drukplaatsjes ontstaan, wat de tandarts voor u kan oplossen.
Hoelang gaat dat mee?
Een frameprothese kan vele jaren meegaan. Voorwaarde is wel dat het frame regelmatig gedragen wordt en de resterende tanden in uw mond goed verzorgd worden. Na enkele jaren is het vaak wenselijk het frame aan te passen. Mocht er in de toekomst nog tanden of kiezen verloren gaan dan kan het frame daar in het algemeen op aangepast worden.