Hoe gaat dat?
Eerst worden de tanden van aanslag ontdaan. Hierna worden er afdrukken van uw gebit genomen. Hiermee kan er op een laboratorium een kapje gemaakt worden dat precies over uw tanden past. In dat kapje, de bleeklepel, is ruimte gelaten om bleekgel aan te brengen. Deze bleeklepel draagt u dagelijks een tijdje totdat de gewenste kleur bereikt is. Hoe lang dat duurt is per situatie verschillend, vaak is 10 – 14 dagen voldoende.
Is het bleken schadelijk voor de tanden?
Bleken is niet schadelijk voor de tanden. Wel kunnen de tanden gedurende de periode dat er gebleekt wordt wat gevoelig worden. Om deze reden kiezen wij er in de praktijk meestal voor de langzame voorzichtige methode van het thuisbleken. De gevoeligheid neemt na het bleken geleidelijk af. Dit kan 10-14 dagen duren.
Gaat het altijd goed?
De basiskleur van de tanden zal lichter worden, maar het uiteindelijke resultaat is niet volledig voorspelbaar. Er zijn verkleuringen die niet of weinig op bleken reageren. De tandarts heeft uw tanden beoordeeld, ingeschat wat de kans van slagen is en dat met u besproken.
Er moet rekening mee worden gehouden dat vullingen, kronen en bruggen niet mee zullen bleken en dus meestal vervangen moeten worden na het bleken. Dit kan pas 6-8 weken na het bleken gedaan worden.
Ook de kosten voor het vervangen van deze vullingen zijn door ons begroot. Om te voorkomen dat er tijdens het bleken kleurstoffen in uw tanden trekken is het van belang gedurende de bleekperiode (en 3 dagen daarna) af te zien van het gebruik van verkleurende (voedings-) middelen zoals bijvoorbeeld koffie en thee en nicotine. Op het gebruik van zure of zeer koude voedingsmiddelen, zoals vruchtensappen of ijs, kunnen de tanden gevoelig reageren.
Hoe lang gaat dat mee?
Over het algemeen is na enkele jaren waarneembaar dat de tanden weer iets donkerder geworden zijn. Het bleken kan dan herhaald worden.