Waarom is een kroon nodig?
Soms is de beschadiging van de tand of kies te groot om mooi en langdurig met een vulling te repareren. In dat geval kan het verstandig zijn om een kroon te maken.
Wat als we dat niet doen?
Dan leidt dat meestal tot een zwakke tand of kies met een verkorte levensduur. Vaak is een kroon ook de oplossing die het mooiste resultaat biedt. Er zijn andere behandelmogelijkheden, zoals het repareren met een vulling, of het verwijderen van de tand of kies. In uw geval blijkt een kroon de optimale oplossing.
Hoe gaat dat?
Eerst wordt de tand uitgebreid onderzocht. Daarna wordt er van de tand rondom ±1.5 mm weggeslepen, zodat er een kegelvorm ontstaat. Daarvan wordt een afdruk gemaakt (dit wordt ook wel ‘happen’ genoemd). Op een tandtechnisch laboratorium wordt daarna een kunsttand gemaakt: een kapje dat precies op die kegel past en vastgelijmd kan worden. Kronen worden meestal van tandkleurig porselein gemaakt en zijn dan nauwelijks van echte tanden te onderscheiden. Als ze voor in de mond geplaatst worden kunnen ze de esthetiek van uw glimlach enorm verbeteren.
Is het een vervelende behandeling?
Omdat het slijpen gevoelig kan zijn, wordt dit vaak met een verdoving uitgevoerd. Daarna, totdat de kroon geplaatst kan worden, wordt er over de beslepen tand een tijdelijke kroon geplaatst. Tijdens die dagen kan de tand gevoelig reageren op bijvoorbeeld koud water.
Gaat het altijd goed?
Elke behandeling kent risico’s en mogelijke complicaties, ook het maken van een kroon. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de tijdelijke kroon los komt te zitten. Ook is mogelijk dat de tand door het beslijpen zo gevoelig wordt dat een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. De kans dat dit gebeurt is klein.
Om breuk van de kroon te voorkomen zal de tandarts een keuze moeten maken uit verschillende materialen. Het kan betekenen dat daardoor een (deel van) de kroon niet uit tandkleurig materiaal gemaakt kan worden.
Hoe lang gaat een kroon mee?
Een kroon is een duurzame oplossing waarvan verwacht mag worden dat deze tien jaar of meer mee kan gaan. Hoe u uw kroon gebruikt en uw persoonlijke gebitssituatie zijn van grote invloed op de levensduur van een kroon.