Een immediaat prothese is een kunstgebit dat de tanden en kiezen vervangt, kort nadat deze verwijderd zijn. Het is een voorziening die uit de mond te nemen is. Waarom is het nodig? Uw tandarts heeft helaas moeten constateren dat behoud van uw eigen tanden en kiezen niet meer mogelijk is. Om de tanden te vervangen zal er een kunstgebit worden gemaakt.
Hoe gaat dat?
Er worden er afdrukken van uw gebit gemaakt en enkele metingen verricht. Ook worden de kleur en vorm van de kunsttanden gekozen. Natuurlijk gebeurt dat in overleg met u. Op een tandtechnisch laboratorium wordt vervolgens de prothese gemaakt.
Het kan voorkomen dat het noodzakelijk is een of meerdere tanden te verwijderen voordat de kunstgebit geplaatst kan worden. In dat geval zult u enige tijd die tanden moeten missen. Maar meestal worden de tanden pas verwijderd wanneer het kunstgebit helemaal af is en wordt het meteen geplaatst na het trekken van de laatste tanden, zodat u geen moment tandeloos zult zijn.
Is het een vervelende behandeling?
Het meten en afdrukken is niet pijnlijk. Het verwijderen van tanden is goed te verdoven. Wel kunt u enkele dagen napijn verwachten, die met behulp van eenvoudige pijnstillers goed te onderdrukken is.
Waar moet ik rekening mee houden?
U moet er rekening mee houden dat er napijn en zwelling op kan treden. Om zwelling tegen te gaan is het belangrijk dat het kunstgebit de eerste 24 uur in houdt! Daarna is het verstandig het kunstgebit ’s nachts uit te doen. De eerste tijd zult u moeten wennen aan het kunstgebit. De ruimte voor de tong, de smaak, het spreken, en het kauwen kunnen verstoord worden. Over het algemeen went dit binnen 2 weken.
Op plekken waar het gebit te strak zit kunnen kleine schaafwondjes, drukplaatsen, ontstaan. Deze verdwijnen niet vanzelf, de prothese zal dan aangepast moeten worden door de tandarts. Drukplaatsen komen vrij vaak voor.
Na het trekken van een of meerdere tanden gaat de kaak van vorm veranderen, slinken. Door dit slinken zal er ruimte tussen het tandvlees en het gebit ontstaan waardoor het losser gaat zitten. Het is bij ons in de praktijk gebruikelijk deze ruimte na 6 weken op te vullen met een tijdelijke voering (‘tissueconditioner’). 6 weken daarna slinkt de kaak nog maar weinig en kan de tijdelijke voering door een blijvende voering vervangen worden (‘rebasing’). Hiervoor moet het kunstgebit naar het laboratorium gestuurd worden, en zult u het 1 dag zonder de kunsttanden moeten stellen. De kosten voor deze behandelingen vindt u ook op de begroting terug.
Gaat het altijd goed?
Elke behandeling kent risico’s en mogelijke complicaties, ook het trekken van een tand of kies. Soms blijft er een stukje tand achter dat door de kaakchirurg verwijderd moet
worden. Complicaties als nabloedingen of ontstekingen komen gelukkig zelden voor. Denkt u dat dit bij u het geval is neem dan contact met de praktijk op.
Hoelang gaat dat mee?
Een kunstgebit kan jaren meegaan. Als er slijtage of breuk optreedt is dit over het algemeen goed te repareren. Mocht na enige tijd de pasvorm te wensen over laten door veranderingen in de mond dan valt dit vaak te verhelpen door een nieuwe voering aan te brengen.
Het is verstandig het kunstgebit elk jaar te laten controleren door de tandarts op pasvorm en slijtage. Mocht u slechts een kunstgebit voor 1 kaak hebben en bevat de andere kaak nog eigen tanden en/of kiezen dan is het verstandig elk half jaar voor controle te blijven komen.